İstanbul’da su tasarrufu için ‘havalandırıcı’ dağıtılacak
İSKİ, kentteki kuraklığa karşı tüketimi yüksek abonelerden başlamak üzere musluklara su aparatı takılacağını duyurdu. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, “Tüketimi yüksek abonelerimizden başlayarak ücretsiz olarak dağıtıyoruz, montajı da arkadaşlarımız yapıyor” dedi. Solmaz, “Personel giderlerimiz, enerji, elektrik ve dövizdeki artış ortada olduğu için eylül ayında zam isteyeceğiz. Kullandığımız kimyasallar ve yedek parçalarda ciddi döviz girişi var, bu yüzden eylül ayında zam isteyeceğiz” dedi. .”
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi’nin (İSKİ) verilerine göre dün prestijiyle barajlardaki doluluk oranı yüzde 35.94’e geriledi. Söz konusu veriler son 9 yılın aynı dönemine göre en düşük oran olarak kayıtlara geçti. Sık sık su tasarrufu yapan yetkililer, soruna da çözüm arıyor. İSKİ yakında ‘havalandırıcı’ adı verilen musluk aparatlarının dağıtımına başlayacak. Ayda 20 metreküp kullananların musluklarına aparat takılacak. İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Bülent Solmaz, hayata geçirilecek tasarruf tedbirlerini anlattı.
“YÜZDE 40 TASARRUF”
Aylık kullanımı 20 metreküpü geçenlerin musluklarına aparat takılacağını anlatan İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, “Alibeyköy veya Istrancalar’da barajın tamamlanması su kısıtlaması anlamına gelmiyor. Bütün şehri entegre bir şekilde susuz bırakın.Yakında 300 milyon 400 milyon metreküp suyumuz olacaktı orada.Bu nedenle doluluk oranımız asla yüzde 50’nin, yüzde 60’ın altına düşmeyecek.Baraj bitmediği için , Kullandığımız suyun neredeyse yüzde 100’ünü yağmur suyundan karşılıyoruz.Bazı bölgelerde musluğu açtığınızda basınç çok yüksek oluyor.Basınç çok yüksek olduğu için su birden fazla kademede akıyor.Bunun bize bir faydası olmuyor veya Bu nedenle bu basıncı azaltacak, suyu daha fazla dağıtacak ve daha fazla su kullanmanızı sağlayacak aparatlar bulunmaktadır.Görevimiz normalde tezgahta bitmekle birlikte, 1000 TL’den başlayarak ücretsiz olarak dağıtıyoruz. tüketimi yüksek olan abonelerimiz, vatandaşlarımıza yardımcı olmak amacıyla, montajı ise arkadaşlarımız tarafından yapılmaktadır. İlk etapta suyun biraz yavaş akmasını sağladığı için vatandaşlarımız biraz tuhaf bulacak ama alışınca bence çok kullanışlı bir cihaz, kullanışlı bir modül. Tıpkı bu konuda kullanılan kimyasal element gibi, her türlü rapor test edilmiş, uygun bir araçtır. Evlerimizde ve iş yerlerimizde de kullanıyoruz ve kullanılmasını tavsiye ediyoruz. Şu anda talep edenler için abonelik çalışmalarımıza da ekliyoruz. Kendi programımızda şu anda ayda 20 metreküpten fazla su kullananların neredeyse tamamına sığdırmaya çalışıyoruz. 25-30 lira civarında ama kötüleri de var, tavsiye etmiyoruz. Dağıttığımız perlatör yaklaşık yüzde 40 tasarruf sağlıyor” dedi.
“EYLÜL AYINDA ARTIŞ İSTEYECEĞİZ” İSKİ Genel Müdür Yardımcısı Solmaz, İSKİ’nin tarihinde görülmemiş bir kuraklık yaşandığını belirterek, “Sadece İstanbul’da değil tüm Avrupa’da kuraklık söz konusu. İSKİ tarihinde görülmemiş.Her yıl Istrancalar’dan minimum 100 milyon metreküp su aktarıyorduk bu sene 50 milyon yani 50 milyonda kalacak demek ki benim açığım var. Avrupa yakasında 50 milyon 50 milyon metreküp Ben ne yapmaya çalışıyorum Anadolu yakasından daha fazla su aktararak bu açığı kapatmaya çalışıyorum Havzası kendi içinde dar olduğu zaman aktarma barajı olarak kullanılmış. kuruldu.2000’li yıllardan beri dışarıdan su transferi yapmıyoruz yılda 25-30 milyon metreküp gibi çok mütevazi bir su vermemiz yeterli.Şu anda günlük 50 bin metreküp su alıyorum. Alibeyköy Barajı’ndan, diğer sistemlerde Alibeyköy Barajı çok uygundur ve görevini yapmaktadır. Eylül ayında zam talep edeceğiz çünkü işçilik giderlerimiz, elektriğimiz, elektriğimiz, döviz zammız belli. Kullandığımız kimyasallar ve yedek modüllerde önemli bir döviz girişi olduğu için Eylül ayında artış talep edeceğiz.
İSTANBUL BARAJLARINDA SON DURUM İstanbul’da barajların doluluk oranı bugün itibarıyla yüzde 35.94. ,24 Büyükçekmece Barajı – yüzde 16,97 Sazlıdere Barajı – yüzde 20,05 Istrancalar Barajı – yüzde 34,47 Kazandere Barajı – yüzde 7,82Pabuçdere Barajı – yüzde 4,81