Ekonomi

Türkiye ve Rusya alternatif tahıl ihracatını görüştü

Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği bilgiye göre, Bakan Fidan ve Rus mevkidaşı Lavrov telefonda görüştü.

Görüşmede, İstanbul Hububat Anlaşması çerçevesindeki son gelişmeler ve orman yangınlarında kullanılmak üzere Rusya’dan büyük gövdeli yangın söndürme uçağı temini konusu ele alındı.

Interfax haber ajansı, Bakan ile Fidan ve mevkidaşı Lavrov’un alternatif tahıl ihracat yollarını görüştüklerini duyurdu.

33 milyon tondan fazla tahılın dünyanın çeşitli yerlerine ulaşmasını sağlayan anlaşma, Rusya’nın anlaşma tarihini uzatmak istememesi üzerine sona erdi.

Konuyla ilgili Avrupa üye ülkeleri ve ABD’den sert tepki ve eleştiriler gelirken, Körfez tipi öncesi açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “Rusya Devlet Başkanı Putin’in bu insani köprünün devam etmesini istediğini düşünüyorum” dedi. Ağustos, gerekirse tahıl koridorunda sona erdi. Daha önce Putin ile bu konuyu telefonda konuşabileceğini söylemişti.

22 Temmuz 2022’de İstanbul’da düzenlenen törenle imzalanan anlaşma, 17 Temmuz’da sona eriyordu.

Kremlin: Tahıl koridorunda Rusya olmadan kimin riske gireceğini bilmiyoruz

Öte yandan Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya’nın olmadığı tahıl koridorunda riskler olacağını belirterek, “Hangi ülkelerin bu riskleri ne ölçüde almaya hazır olduğunu söylemeye hazır değiliz” dedi.

Peskov gazetecilere Ukrayna’nın “tahıl koridorunu Rusya olmadan sürdürme girişimi” hakkında bilgi verdi.

Peskov, bu noktanın Rus ordusu tarafından yorumlanması gerektiğine işaret ederek, “Savaş alanına doğrudan yakın bir bölgeden bahsediyoruz. Uygun garantiler olmadan orada belli riskler doğar. Dolayısıyla Rusya’sız bir şeyler formüle edilecekse, Bu riskler dikkate alınmalı, burada ülkelerin bu riskleri ne kadar üstlenebileceğinden bahsediyoruz, “Hazır olduğunu söylemeye hazır değiliz” dedi.

Peskov, bu bölgenin tahıl anlaşmasının uygulanması için kullanılmasının her halükarda riskli olduğunu belirterek, “Bu bölgenin Kiev rejimi tarafından askeri amaçlarla kullanıldığı çok açık. Bu, üzerinde durulmaması gereken çok önemli bir konu. unutulmak.”

Rusya’nın tahıl anlaşmasının kuralları uygulanmamasına rağmen yükümlülüklerini yerine getirdiğini vurgulayan Peskov, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres’in anlaşmanın imzalanmasındaki rolünü ve Avrupa ülkelerini yükümlülüklerini yerine getirmeye ikna etme çabalarını çok takdir ettiklerini söyledi.

“Rusya az gelişmiş ülkelere tahıl yardımı yapmaya devam edecek”

Tahıl anlaşmasının ardından Rusya’nın Ukrayna’nın tahıl arzı yerine az gelişmiş ülkelere yardım etmeye devam edeceğini belirten Peskov, “Tabii ki Rusya bu konudaki konumunu koruyor. Maalesef çok küçük meblağlardan bahsediyoruz çünkü en fakir ülkeler Afrika, diğerlerine kıyasla tahıl anlaşmasından en az payı aldı.” .

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, dün Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın durdurulduğunu ve ilgili kurallar hayata geçtiğinde Rusya’nın anlaşmaya geri döneceğini belirtmişti.

Rusya Dışişleri Bakanlığı da Batı’nın Rus gıda ve gübresine yönelik yaptırımları durdurması halinde anlaşmaya geri döneceklerini açıkladı.

Ukrayna Devlet Lideri Volodymyr Zelenskiy, Birleşmiş Milletler’e (BM) Türkiye ile Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması’nın Rusya olmadan devam etmesini teklif eden bir mektup gönderdiğini belirterek, “Ukrayna, BM ve Türkiye birlikte Ukrayna’nın işleyişini sağlayabilir” dedi. yemek koridoru ve gemilerin denetimi.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu